GDPR

01.09.2017

EFEKTIVNÍ CESTA, JAK SE RYCHLE ZORIENTOVAT V PROBLEMATICE GDPR

 

GDPR je Nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů

(General Data Protection Regulation).

 

Vaši firmu by mělo eminentně zajímat.

 

Protože sankce za nedodržení pravidel vyplývajících z tohoto nařízení jsou pro vaši firmu až 20 miliónů Eur

nebo 4 procent z globálního ročního obratu (co je vyšší).

 

GDPR začne v ČR platit za méně než rok od 25. 5. 2018.

 

Času pro přípravu vaší firmy není nazbyt.

 

 

CO JE GDPR?

 

Nařízení s sebou přinese rovnocennou vymahatelnost práva v celé EU, stejné sankce a mnohem těsnější spolupráci

dozorových orgánů.

 

Dopadne totiž skutečně na každého, kdo s osobními údaji při svém podnikání či působení pracuje. Občané EU

tak opět získají kontrolu nad svými osobními údaji.

GDPR zavádí celou řadu nových pravidel. Jejich platnost a dodržování bude muset každý správce i zpracovatel

osobních údajů prokazatelně doložit po celou dobu zpracování. Přibude mu tím velká administrativní zátěž, bude

muset například dokumentovat, že zpracovává pouze ta data, která jsou ke konkrétnímu účelu nezbytná.

Je pravdou, že řada mechanismů, které GDPR obsahuje, je nám již známa z dosavadní právní úpravy. Zavádí však i

nové povinnosti, mj. pro zpracovatele údajů, kteří byli dosud kryti subjektem správce údajů.

 

GDPR dává lidem, kterým údaje patří (těm říká subjekty údajů), do rukou nová práva. Kromě toho, že budou

muset být o svých právech důkladně informováni, pak budou moci po správcích údajů vyžadovat něco, co

doposud nemohli. Jde například o právo vznést námitku proti zpracování, kdy správce po takové námitce nebude

moci údaje dále zpracovávat, nebude-li k tomu mít závažné, prokazatelné důvody; či o právo na přenositelnost

osobních údajů od jednoho správce k druhému, jestliže jsou údaje zpracovávány automatizovaně. Žadatel by své

osobní údaje měl v takovém případě získat ve strukturovaném, strojově čitelném formátu.

Občan by měl rovněž mít přístup k údajům, které jsou o něm shromažďovány, a tento přístup by měl být ideálně

přímý a online. Naprosto novým elementem je právo na výmaz a jeho rozšíření na právo být zapomenut, díky

kterému může osoba požadovat, aby byly bez zbytečného odkladu vymazány její osobní údaje, pokud neexistuje

právní důvod pro jejich další zpracování.

 

S GDPR dochází také k rozšíření definice osobních údajů. Nově sem spadají i technické parametry jako e-mail,

IP adresa nebo tzv. cookie v zařízení uživatele. Nová je kategorie tzv. genetických a biometrických údajů, jejichž

zpracování bude podléhat přísnějšímu režimu.

Největším strašákem se pro mnohé stane oznamovací povinnost v případě narušení bezpečnosti údajů. Už by

se tedy nemělo stávat, že se o kauzách masivních úniků osobních dat dozvídáme až s odstupem několika let, jako

se stalo např. v kauze společnosti Yahoo. Nově bude muset zpracovatel ohlásit únik či ohrožení zabezpečení

osobních dat Úřadu pro ochranu osobních údajů nejpozději do 72 hodin od okamžiku, kdy se o incidentu

dozvěděl. V některých případech bude muset také informovat osoby a subjekty, kterých se únik týkal.

Sdílet na Facebooku
Please reload

SPOJTE SE S NÁMI

Doručovací adresa 

PODNIKEJTE S NÁMI

DIČ: CZ6752271152, IČ: 75351056

Číslo účtu: 4674241001/5500

 Dolany 498,

783 16 Olomouc

 Ing. Marcela Štegrová

M Vision

©2017 by M Vision. Proudly created with love.